Uzm.Ecz. Dilek KİREMİTÇİ

 

Diğer adı "küçük çiçekli söğüt otu’dur". Yaklaşık 160 türü bulunur. Eczacılıktaki bilimsel adı ‘’ Epilobiumparviflorum”dur. Çuha çiçeği ailesindendir.

Yakı otu prostatit ve BHP (iyi huylu prostat büyümesi) sorunlarında kullanılan etkili bir bitkidir. Antioksidan, antibakteriyel ve anti-inflamatuar özellikleri de vardır. Flavonoidler, beta-sitosterol, kaempferol, gallik asit ve quercetin içerir. Yakı otu içerisinde bulunan A ve B oenothein adlı bir bileşik ve türevleri üzerinde bilim adamlarının yaptıkları araştırmalarda, düşük konsantrasyonlarda yakı otu çayı‘nın anormal prostat büyümesine karşı etkili olduğu saptanmıştır. Ayrıca mesane ve idrar yolu hastalıklarını da tedavi etmede yardımcı olmaktadır.

           Kırk yaş üstü erkeklerde, kandaki testosteron seviyesi yavaş yavaş azalmaya başlar ve diğer hormonlar önemli ölçüde artış görülür. Bu hormonal değişikliklerin bir sonucu olarak, bir testosteron türevi dihidrotestosteron ( DHT ) seviyesini artırır. Bu testosteron türevinin artması, prostat ile bağlantılı tüm anormal büyüme sorunlarına yol açar. Sadece prostat değil ayrıca saç dökülmesi ve saç beyazlaması gibi sorunları da arttırmaktadır. Özellikle Çörek Otu ve Çörek Otu yağı, DHT baskılaması sağlayarak saç dökülmesi ve saç beyazlaması sorunlarını azaltmaktadır.

  1. Prostat hastalarında ve başka hastalıklarda gece sık sık tuvalet ihtiyacında önemli bir azalma başlamaktadır. İdrar kesesi sorunu yaşayıp ameliyat olanlar dahi bu çaydan fayda gördüklerine dair yorumlar vardır.
  2. Prostat büyümesi nedeniyle cinsel istekte azalmalar yaşanabilir. Küçük çiçekli söğüt bitkisi erkeklerde cinsel fonksiyon geliştirmek için kullanılabilir.
  3. Prostat ile birlikte, bu ot ile aynı zamanda böbrek, üretra ve mesane gibi ürogenital sistemi oluşturan organları koruyabilirsiniz.
  4. Bu bitki aynı zamanda kadınlarda idrar yolu enfeksiyonlarının tedavisinde yardımcı olur.

Yakı Otu Çayı Nasıl Yapılır?

Bir su bardağı kaynamış suya bir çay kaşığından biraz az yakı otu atılır ve 10 dakika demlendirilir. Demlendikten sonra içilir. Geleneksel kullanımda; iki günde bir olmak üzere bu çay sabah ve akşam aç karnına içilir. 15 gün boyunca kürü yapılabilir. Daha sonra 3-4 gün ara verilir.Yakıotu ısırgan otu ile eşdeğer oranda karıştırılarak kullanılabilir. İtinalı ve gerçek biçimde yapıldığında faydalı olacaktır. Kürün  2 hafta süreyle yapılması önerilmektedir. Ardından 2-3 gün ara vermek gerekiyor.

 

 

Burada şuna dikkatinizi çekmek istiyorum. Bir molekül ne kadar çok oksijen taşıyorsa o kadar iyidir. Burada quercetın ve oenotein’in  içeriğini gördünüz mü?Kırmızı toplar oksijeni göstermektedir. Toplam taşıdığı oksijen sayısı yakı otunun 22+12... 34 adettir. Diğer etken maddelerin oksijen sayısını gözardı edersek… Buda OKSİJENE HASSAS ORGANİZMALARI YOK ETMEYE YETMEKTEDİR. Oksijenlenmeyen yerlerde kanser ürer. Oksijeni bu şekilde almaya özen göstermeliyiz. Yani yiyeceklerimize özen göstermeliyiz. Buradan anlaşılacağı üzere YAKI OTU’NU prostatın prostatit ve kanser  probleminde kullanabiliriz sonucunu çıkartabiliyoruz.

 



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat