Belirlenecek yeni kriterlerle piyasadaki 20 kemik erimesi ilacının geri ödemesi zorlaştırılacak. İlk listede ilacın geri ödenmesi için heyet raporu ve kemik kırılma riski şartı aranırken, ikinci listede ise sadece heyet raporu olan ve 60 yaş üstündeki hastalara geri ödeme yapılacak.
Listede ayrıca devlete toplam maliyeti 2 milyar doları bulan antibiyotiklerin ve başka grup ilaçların da yer alması bekleniyor.
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası"nın (TEİS) tahminlerine göre 2007"ye kadar devlet tarafından geri ödenmeyen ilaç miktarı toplam harcamalarının yüzde 15"ini bulacak. Maliye Bakanlığı 119 ilacı geri ödeme dışında bırakan genelgeye yeni eklemeler yapılacağını açıklamış ancak bu ilaçların neler olacağını belirtmemişti.
TEİS Genel Başkanı Nurten Saydan, hekimleri pahalı ilaçlara yönelten uygulamaların devamında geri ödemesi yapılmayan ilaçlar listenin daha da uzayacağını söyledi. Saydan, Alınan tedbirlere göre devletin 2 YTL"lik öksürük şurubu yerine 9 YTL"lik ilacı ödemesine anlam veremiyoruz dedi.
Türk Jinekoloji Derneği Başkanı Bülent Tıraş ise hazırlanmakta olan bütçe uygulama talimatına göre osteoporoz ilaçlarının sadece 60 yaşın üstündeki hastalara heyet raporu karşılığında geri ödeneceğini ileri sürüyor. Türkiye"de menopoz ortalamasının 47 yaş olduğuna ve 5 yıl içinde kemiklerin yüzde 40"ının kaybedildiğini belirten Tıraş, Osteoporoz ilaçlarının devlete yıllık maliyeti 30 milyon dolar. Bu uygulamayla devlet kırılan kemiklere ilaçlardan daha çok harcama yapacak. Yeni taslağa göre, erken menopoza girenlerin ilaçlarının ödenebileceği belirtiliyor. Ancak erken menopoz tanımı net olarak yapılmıyor açıklamasını yapıyor.
"Gerekçe şeffaf değil"
Hacettepe Üniversitesi Sağlık İdaresi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mehtap Tatar ise ilaçların liste dışına çıkarılmasına gerekçe olarak gösterilen tedavide etkinliği yoktur açıklamasının şeffaf olmadığını belirtiyor. Sağlıkta tasarruf tedbirleri dahilinde bazı ilaçların geri ödeme kapsamı dışına çıkarılmasını doğru hatta geç kalmış bir uygulama olarak nitelendiren Tatar, Liste dışına çıkarılan ilaçların büyük bir bölümünün tedavide etkin olmadığı yurtdışındaki araştırmalarda ortaya kondu. Ama bu durum soğuk algınlığı için geçerli. Bakanlığın diğer ilaçların tedavide etkinliğinin olmadığını ortaya koyması gerekir” diyor. Bakanlığın bu konuda kaynak belirtmemesini eleştiren Tatar, bilimsel ve kanıta dayalı açıklamalar gerektiğini vurguluyor.
Reçetesiz satışın önü açıldı
TEİS Genel Başkanı Nurten Saydan, geri ödeme listesi dışında bırakılan ilaçlara tedavi etkinliği yoktur denmesinin eczacıları ve doktorları zor durumda bıraktığını belirtiyor.
Saydan ayrıca ilaçların geri ödeme listesinden çıkarılmasıyla reçetesiz satışlarına yol açıldığını böylece ileride hepsinin tezgah üstü (OTC) ürünlerine dönüşeceğini iddia ediyor. Her na kadar Sağlık Bakanlığı da Türkiye"de OTC sistemine izin vermeyeceklerini söylese de Saydan, gidişatın bu yönde olduğunu savunuyor. Saydan bu şekilde hastaların hekimlere ve eczacılara danışmadan istedikleri ilaca ulaşacaklarını, bunun da ciddi sağlık sorunlarına ve israfına yol açacağını da ekliyor |