İnternet Tıbbına Bir Alt Dal Doğdu! “Özel Hastaneler Tıbbı”.
Değerli Meslekdaşlarım,
İki yıldır yazamadım, köşem boş kaldı. Sevdiklerimi ard arda kaybetmem sebep oldu bu araya. Sizlerle tekrar buluştuğum için mutluyum.
Bildiğimiz tıp sistemlerinin yanında, isimlendirmesi bana ait olan 3 tıp sistemi daha var: “Aktar tababeti”, “Medya Tıbbı”, “İnternet Tıbbı”. Önce Aktar tababeti vardı. Hâlâ devam ediyor. İnsanlarımız aktarlara gidiyor, hastalıklarını söylüyor, aktarın verdiği otları alıp içiyorlar. Artık aktarlar takviye edici gıdalar da satıyor. Daha sonra medya tıbbı çıktı. Televizyonlarda, gazetelerde bitki uzmanları (!) türedi… Derken internet gelişti. Tıp(!) tam çığrından çıktı. İnsanlar, hastalıklarına önce internetten çare aramaya başladılar. Bahsettiğim sistemlerde bitkilerin sağlıkta kullanılmasının daha çok yer aldığını belirtelim.
İnternet tıbbındaki gelişmeleri (!) takip için zaman zaman bazı konulara bakarım. Bu takip sırasında özel hastanelerin web sitelerinde, hastalıklar ve tedavileri ile ilgili bilgiler bulunduğunu gördüm. Bunların içinde bitkiler de var. Hem de çok. Yazımda bunlardan kısaca bahsedeceğim. Hastanelerin isimlerini yazmıyorum. Ama meşhur, çok sayıda hastaneleri olan kuruluşlar. Kullanılışlar ile ilgili ifadelerin çoğunu aynen aldım. Daha iyi anlaşılsın diye bitkilerin bilimsel isimlerini ilâve ettim. Bitkilere birkaç örnek verelim:
Biberiye (Rosmarinus officinalis) yağı: Yaşlanmaya karşı, egzema tedavisinde, saç köklerini besleyici ve saç uzatıcı, kaş çıkarıcı(!), unutkanlık için… Yağın nasıl tatbik edileceği hakkında herhangi bir kayıt yok.
Cennet hurması, Trabzon hurması (Diospyros kaki): Atardamarların temiz kalmasına ve kalp hastalıkları riskinin azalmasına yardımcı, kolesterol tedavisinde etkili olduğu kanıtlanmıştır(!) göz sağlığında, diyabeti önlemede ve komplikasyonların azaltılmasında, değişik antioksidanlar taşıdığı için kanser riskini azaltmada…
Ejder meyvesi (Hylocereus undulatus): Antioksidan taşıdığı için kanser riskini azaltmada, sindirim sistemini desteklemede, kan şekerini kontrolde, kalp sağlığını desteklemede, kemik sağlığını korumada, göz sağlığında, bağışıklık sitemini desteklemede... Aşırı kullanılırsa alerji, ishal yapabileceği de belirtilmiş.
Liçi meyvesi (Litchi chinensis): Bağışıklık sistemini güçlendirir, sindirimi kolaylaştırır, C vitamini bakımından zengin, antioksidan, kardiyovasküler sağlığı destekler ve korur, Potasyum bakımından zengin dolayısıyla kan basıncını dengeler, kolajen üretimini artırabilir…
Meşe palamutu (Quercus spec) Hangi tür olduğu belli değil. Bakın bizim meşe palamudu nelere iyi geliyormuş: Bağışıklık sistemini güçlendirir, sindirim sistemine iyi gelir, kabızlık sorunlarını hafifletir (tam tersi- tanenler var, kabız yapar!), Potasyum taşıdığı için kalp sağlığını destekler(!), enerji kaynağı, kan şekerini dengeler…
Kırmızı erik (Prunus domestica): Bağ dokularını yeniler, yaşlanma karşıtı özelliklere sahiptir, kansızlık problemine iyi gelir, demir emilimini kolaylaştırır, bağışıklık güçlendirici özelliği bulunur, şişkinliği azaltır, ödem attırır, sindirim sistemine iyi gelir, metabolizmayı hızlandırır, diyabet hastaları için faydalı olduğu bilinir…
Ebegümeci (Malva spec): Çiçeklerin çayı-Cilt bakımında cildin genç ve sağlıklı kalmasını sağlar, yara iyi edici, antienflamatuvar… Bilindiği gibi ebegümeci çayı öksürükte, soğuk algınlığında kullanılır.
Kadife çiçeği (Tagates petula): Kadife çiçeği ağrı kesici etkiye sahiptir. Ağrıyan bölgeye bu çiçekten elde edilen merhemler sürüldüğünde, bölgedeki spazmları ortadan kaldırır ve kişinin rahatlamasını sağlar, hormonlar üzerinde etkili olan bu çiçek özellikle regl döneminde yaşanan düzensizliklere iyi gelir, idrar söktürücü, kan temizleyici(!), on iki parmak bağırsağı ülseri için oldukça faydalıdır... 12 kullanılış daha var, yani her derde deva!). Örnekleri artırabilirim ama ne yer yeter ne de sizin sabrınız. Pala ile bile kazınmayacak bir yanlışı sona sakladım. Lütfen dikkatle okuyunuz.
Hamam otu (?). Bilimsel adı olarak Artemisia absinthium, diğer Türkçe adı olarak pelin otu verilmiş... Konan resimler A. absinthium’ a ait değil.Tanımlayamadığım bir bitki. Yazılan etkiler çok fazla. Metinde bazen pelin otu denmiş ve pelin otunun kimyasal yapısında bulunan maddelerden ve dahili kullanılışlardan bahsedilmiş. Dikkat! Hamam otu bitki değil. Eski kaynaklarda %25 oranında arsenik trisülfit taşıyan bir karışım olduğu belirtiliyor. Bilhassa genital bölgedeki tüyleri dökücü olarak asırlardır kullanılan karışım bir toz. Halen aktarlarda ve internette de satılıyor. Son yapılan bir araştırmada, bazı ticari örneklerde, arsenik tuzunun az miktarda bulunduğu buna mukabil yüksek oranda baryum sülfat bulunduğu gösterilmiş. Bu özel hastanenin web sitesine bakıp, verdiği bilgilere güvenip, hamam otu satın alıp peros kullanan bir kişinin ne olacağını düşünmek bile istemiyorum. Web sitelerindeki bilgileri değerlendirirken, bildiklerimin yanında literatürde yeni bilgiler var mı, diye literatür taraması da yaptığımı belirtmek isterim.
Hamam otu-Web sitesindeki resmi
Sizlere kısaca naklettiğim konu, son derece ciddi bir sağlık problemi. Yoğun işleriniz arasında, internette zincir halindeki özel hastanelerin web sitelerine göz atınız lütfen.
Kısacası, İnternet tıbbının bir alt dalı çıktı: “Özel Hastaneler Tıbbı”.
Sağlıklı günler. Sevgilerimle.