Pharmacisa İlaç, incir ekstresi içeren Cuca’yı kullanıma sunmuştur.
Geçmişi 6000 yıl öncesine dayanan ve anavatanı Türkiye olan incirin botanik ismi "Ficus carica"dır. Adını Ege Bölgesindeki antik yerleşim alanı "Caria"dan (Bodrum ve çevresi) alan incir, insanoğlunun bildiği en eski ve Akdeniz diyetinde önemli yeri olan bir meyvedir.
Zengin vitamin ve mineral içeriğine; flavonoidler, fenolik asitler, karotenoidler ve tokoferoller gibi çeşitli biyoaktif bileşenlere sahip olan incir; gastrointestinal, solunum, inflamatuvar, metabolik ve kardiyovasküler sağlığa olumlu etkileri nedeniyle geleneksel tıpta yüzyıllardır kullanılmaktadır. Veriler, incirin diyette düzenli olarak alınmasının seçilmiş mikro besin alımını artırdığını ve yüksek diyet kalitesiyle ilişkili olduğunu göstermiştir.
Besin değeri yüksek bir ürün olan incir, kolay sindirilebilen fruktoz ve glikoz içerir. Protein miktarı birçok kuru meyvenin iki katından daha fazladır. Diğer meyvelerle karşılaştırıldığı zaman kalsiyum, bakır, magnezyum, potasyum ve kükürt bakımından birinci; enerji, pantotenik asit, riboflavin, tiamin ve piridoksin bakımından ikinci sırayı aldığı görülür. Süte oranla daha çok kalsiyum içermektedir. Pektik maddelerin kaynağı olmasından dolayı, bağırsaklarda toksik maddelerin atılması, kandaki kolesterol düzeyinin düşürülmesi, kan şekerinin hızlı yükselmesinin önlenmesi gibi faydaları bulunmaktadır.
Mineral olarak özellikle kalsiyum ve demir içeriğinin fazla olması nedeni ile beslenmede önemli bir yere sahip olan incir, özellikle hamileler ve küçük çocuklarda kemik ve kan sağlığına olumlu katkı sağlar.
İçeriğindeki ham lif oranının yüksek olması, incirin bağırsak hastalıklarında yumuşatıcı olarak kullanılmasına ve barsak hareketlerinin düzenlenmesine yardımcı olur. İncir yüksek lif içeriği ile defakasyonu kolaylaştırmaktadır. Lifler hücresel yapılar içinde su tutarak dışkı kıvamını yumuşatmakta ve defekasyonu kolaylaştırmaktadır. İncir ekstresinin bağırsak hücrelerindeki potasyum kanallarının aktivasyonuna bağlı bağırsak spazmlarını çözücü etkisinin olduğu ifade edilmektedir.
Kabızlık, beyaz ekmek, beyaz pirinç, makarna, margarin, süt ve süt ürünleri gibi liften fakir besinlerin fazla miktarda alınması ve vücudun ihtiyaç duyduğundan daha az miktarda sıvı tüketimi nedeniyle sertleşen dışkının bağırsaklardan geçmesinin zorlaşmasıyla oluşur. Klinik pratikte ise bağırsakları rahat ve tam olarak boşaltamama şikâyeti ile haftada üçten az olan dışkılama sayısı konstipasyon (kabızlık) olarak kabul edilir. Beslenme alışkanlıkları kabızlığın başlıca nedenidir. Düzgün bir sindirim sistemi ve düzenli olarak tuvalete çıkabilmek için besin lifi bakımından zengin sebze ve meyveler tüketmeli, ayrıca gün içinde içtiğiniz su miktarını artırmalısınız.
İşte bu noktada yüksek oranda besin lifi içeren incir kabızlığa karşı tüketilmesi tavsiye edilen meyvelerden biri olarak öne çıkmaktadır.
![](http://eczacininsesi.com/dosya/1693590237-251555541.jpg)