Ramazan, İslam inancında müslümanların sabah ezanı ile başlayan, akşam ezanına kadar bir ay boyunca yiyecek ve içecekten uzak durarak oruç tuttukları, gerek felsefesi, gerekse insan sağlığına yararları olduğu konusunda her geçen gün yeni araştırmaların yapıldığı önemli bir ibadettir.

Oruç,  doğası gereği uzun süreler aç kalındıktan sonra  yeme içmenin başlaması ile  metabolizmada şişkinlik, gaz, kabızlık gibi endikasyonlara neden olabilmektedir. Oruç ibadetini, sindirim sistemi rahatsızlıkları yaşamadan ifa etmek;  doğru takviye ve beslenme ile mümkündür.

Sindirim enzimleri, yiyecekleri vücudumuzun optimal sağlığı için sindirilebilecek daha küçük esansiyel moleküllere ayıran proteinlerdir. Bununla birlikte, yaşlandıkça vücudumuz daha az sindirim enzimi üretir ve bu da belirli yiyecek türlerinin sindirilmesini zorlaştırır. Amilaz, Proteaz ve Lipaz sırasıyla karbonhidratları, proteinleri ve yağları parçalamaya yardımcı olabilecek enzimlerdir. Bu enzimlerin dışarıdan gıda takviyesi olarak alınması sindirim sistemindeki rahatsızlığın hafifletilmesine yardımcı olabilir ve sindirim sisteminin ek stres altında olabileceği Ramazan ayında besinlerin verimli bir şekilde emilmesini sağlayabilir. (DiMagno et al., 2010).

Probiyotiklerde sindirim için çok önemlidir. Bu bakımdan, sağlıklı sindirimi ve bağırsak sağlığını desteklemek için sindirim enzimleri ve probiyotikler içeren gıda takviyelerde bulunmaktadır. Enzimlerin etkisini artırmak için enterik kaplı bir kapsül olarak alındığı durumda hem sindirim hem de bağırsak mikrobiyotası normal fonksiyonlarına kavuşabilmektedir. Yapılan çalışmalarda hayvansal kaynaklı enzimlerin mide bağırsak sisteminde özellikle mide asidine çok dayanıklı değildir. Fakat mantar ve bakterilerden elde edilen enzimler (piyasada Preflat adlı üründe ilk olarak ülkemize girmiştir) mide asidine daha dayanıklı olup daha düşük dozlarda daha iyi sonuçlar verebilmektedir. Genellikle bu tür preparatların yemeklerle birlikte öğünlerde alınması önerilir.

Lactobacillus acidophilus'un ishal ve şişkinlik semptomlarını azalttığı ve ayrıca bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcı olabileceği gösterilmiştir. (National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases, 2019). Bu nedenle genelde enzim preparatlarına bu probiyotik kullanılmaktadır.

Ramazan ayı boyunca bireyler gün boyu sindirim sistemlerini desteklemek için bu enzim ve probiyotik içeren preparatların sahur öncesi öğünden önce ve iftarla birlikte alabilirler. Sağlıklı sindirimi destekleyen bu gıda takviyelerinin bireylerin Ramazan ayı boyunca sağlıklarını etkileyebilecek yaygın sindirim sorunlarından korunmasına yardımcı olacaktır.

Clinical Nutrition'da yayınlanan bir araştırma, probiyotik takviyesinin, fiziksel olarak aktif sağlıklı bireylerde solunum ve gastrointestinal hastalık semptomlarını azaltmada etkili olabileceğini bulmuştur (West ve ark., 2014). Nutrition Today'de yayınlanan bir başka çalışma, sağlıklı sindirimi desteklemeye ve kronik hastalık riskini azaltmaya yardımcı olabilecek lif takviyelerinin faydalarına dikkat çekmiştir. (Marlett & McBurney, 2000).

Sonuç olarak,  ‘Oruç ibadeti’  her Müslümanın ifa etmek isteyeceği bir ibadet olmakla birlikte oruç tutanın  genel refahını etkileyebilecek sindirim sorunlarına yol açabilir. Burada özellikle Vegan ürün tercih edenler için de böyle bir seçenek mevcuttur.

Tüm anlatılanlardan da anlaşılacağı üzere, oruç tutmak isteyen ancak çeşitli sindirim sorunları yaşayan kişiler, Ramazan ayında enzimler kullanılarak sindirim ve bağırsak sağlığını destekleyebilirler. Çünkü bu enzimler, sindirim rahatsızlığını gidermeye ve besin emilimini artırmaya yardımcı olabilecek sindirim enzimleri ve probiyotikler içerir. Sahur ve iftar öğünlerinde bu enzimlerin kullanımı Ramazan ayı süresince oluşabilecek sindirim rahatsızlarının oluşumunu önleyerek oruç tutanların daha sağlıklı bir ay geçirmesini sağlarken, ibadet etmenin  verdiği  ruhsal tatmini de o rahatlıkta hissetmelerine  destek olur.

Ramazan Bayramınızı şimdiden kutlar, sağlıklı günler dileriz.

Sevgi ve Saygılarımla

Dyt. Dila Korkmaz

Kaynakça

DiMagno, E. P., Go, V. L., Summerskill, W. H., & Roth, H. P. (2010). Relations between pancreatic enzyme outputs and malabsorption in severe pancreatic insufficiency. New England Journal of Medicine, 288(15), 813-815.

Enzyme Essentials. (2021). What are digestive enzymes? Retrieved from https://www.enzymeessentials.com/pages/what-are-digestive-enzymes

Marlett, J. A., & McBurney, M. I. (2000). Slowing the gastrointestinal transit time by fiber supplementation decreases the hydrogen excretion produced by incomplete carbohydrate fermentation in humans. Journal of Nutrition, 130(3), 640S-642S.

National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. (2019). Probiotics. Retrieved from https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/probiotics

Tan, J., McKenzie, C., Potamitis, M., Thorburn, A. N., Mackay, C. R., & Macia, L. (2015). The role of short-chain fatty acids in health and disease. Advances in Immunology, 121, 91-119.

West, N. P., Horn, P. L., Pyne, D. B., Gebski, V. J., Lahtinen, S. J., Fricker, P. A., & Cripps, A. W. (2014). Probiotic supplementation for respiratory and gastrointestinal illness symptoms in healthy physically active individuals. Clinical Nutrition, 33(4), 581-587. doi: 10.1016/j.clnu.2013.09.011

 



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat