Sağlıklı ilgili yasa teklifi “Anayasa’ya aykırılık” itirazına rağmen kabul edildi | CHP, AYM’ye başvuracak

Evrin Güvendik- medyascope.tv/  Sağlıklı ilgili düzenlemeler öngören yasa teklifi 21 Şubat’ta Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi. Muhalefet, sağlık çalışanlarının “Anayasa’ya aykırılık” sebebiyle itiraz ettiği yasa teklifini Anayasa Mahkemesi gündemine taşıyacak.

Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda ve 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Meclis Genel Kurulu’nda iki hafta süren mesainin ardından kabul edildi. Teklif, diş hekimlerinden ebelerin görevlerine, eczanelerden acil tıp ana dal uzmanlarına, disiplin cezası alan doktorlara ek ödeme yapılmamasından, ilaç ruhsatlandırma işlemlerine kadar sağlıkla ilgili pek çok konuda düzenleme getiriyor. Türk Tabipler Birliği (TTB), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) gibi sağlık örgütlerinin tepki gösterdiği ve geri çekilmesini istediği yasa teklifiyle ilgili muhalefet partileri de Meclis Genel Kurulu’nda Anayasa’ya aykırılık gerekçesiyle itiraz etti. CHP’nin önümüzdeki günlerde teklifle ilgili Anayasa Mahkemesi’ne başvurması bekleniyor.

“AYM’nin iptal ettiği maddeler yasalaştı“

CHP Bursa Milletvekili Kayıhan Pala, Genel Kurul’da yaptığı konuşmada, Teklif’in Türkiye’nin sağlık sorununa çözüm bulmaktan uzak olduğunu belirtirken bazı maddelerin Anayasa’ya aykırı olduğunu dile getirdi. Pala şöyle konuştu:

“Daha önce Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmiş döner sermayeden ek ödeme yapılmasını bir yönetmeliğe bağlayan düzenleme tekrar getiriliyor. Bir ceza alan herhangi bir sağlık çalışanının ikinci bir ceza olarak ek ödemeden yararlandırılmasının durdurulması da hem mevzuata aykırı hem Anayasa’ya aykırı. Akademik kadroların Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenmesi ki bu akademik özerkliği tamamen ortadan kaldırmaya dönük bir düzenlemedir, asla kabul edilemez, Anayasa’ya aykırıdır. Bir Hastane Koordinasyon Kurulu kurulmaktadır, böyle bir Kurul elbette kurulabilir ancak bu Kurul’a sözleşme yapılmış kişilere uyarı verme, ikaz verme yetkisinin verilmesi ve bunların üç ikazdan sonra sözleşmelerinin feshedilmesi ve aynı hastanede çalışmasının ortadan kaldırılması kabul edilemez; mevzuata aykırıdır, Anayasa’ya aykırıdır.“

“Klinik araştırmaların akademik kurumlar dışında yapılmasına izin verilecek bir düzenleme”

“Klinik araştırmaların akademik kurumlar dışında yapılmasına izin verilecek bir düzenlemenin getirilmesi de kabul edilemez. Bunlar daha sonra, maalesef, ilaç tekellerinin ülkemizde aynen Afrika’da aynen, Asya’nın bazı ülkelerinde yaptığı gibi olumsuz birtakım sonuçlara yol açabilecek araştırmalar yapılmasının kapısını açabilir. Askerî sağlık hizmetlerinin geçici yöntemlerle değil, Millî Savunma Bakanlığına bağlı sağlık kuruluşları tarafından verilmesine ilişkin bir düzenlemeyi kapsamaması nedeniyle de bu kanunda ciddi bir eksiklik olduğunu bir kez daha söyleyelim. Aile Hekimliği Kanunu’nda değişiklik yapılarak disiplin cezasına bağlı olarak destek ödemelerinin ortadan kaldırılması ve bir süreye bağlı olarak aile hekimlerinin sözleşmelerinin feshedilecek olması daha önce de Anayasa Mahkemesi tarafından gösterildiği gibi hem kanuna hem Anayasa Mahkemesi kararlarına aykırıdır.“

sisteme ait olup, koruyucu bir sağlık hizmeti sunumunun niteliği ile bağdaşmamaktadır. Maddenin bu şekilde düzenlenmesi, Sağlık Bakanlığı’nın Bütçe Kanunu dışı ödeme yapmasının kabulü anlamına gelmektedir. Ek cezalarla terbiye etmeye çalıştıkları hekimler, sağlık emekçileri bu dayatmaları kabul etmez, etmeyecektir.”

Yasa ne getiriyor?

Sağlık çalışanları ve doktorların tepki gösterdiği Yasa’yla getirilen düzenlemeler ise şöyle:

“-Mesleğini serbest olarak icra eden diş tabipleri, ağız ve diş sağlığı muayenehanelerinde diş tabibi istihdam edebilecek ve bu sayı birden fazla olamayacak.

-Ebelerin görevlerine ilişkin kanunla düzenleme yapılacak. Ebeler, normal doğum eylemini gerçekleştirecek, normal doğum sırasında gereken küçük tıbbi müdahaleleri yapacak. Küçük tıbbi müdahalelerin kapsam ve sınırları Sağlık Bakanlığınca belirlenecek.

-Acil tıp ana dal uzmanlarına yoğun bakım yan dal, çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanlarına da sosyal pediatri yan dal uzmanlık yapabilme imkanı getiriliyor.

-İlaç üretimi ve ilacı piyasaya arz eden tüzel kişilerin taşıması gereken nitelik ve koşullar Sağlık Bakanlığınca belirlenecek, bu doğrultuda Bakanlık düzenleme yapma yetkisine sahip olacak.

-Beşeri tıbbi ürün güvenliğinin daha etkin olarak sağlanması ve ruhsatlandırma sürecinin hızlandırılarak hastaların ihtiyaç duydukları ilaca daha hızlı erişimi amacıyla ruhsatlandırmaya esas Sağlık Bakanlığınca yapılan analizler, ürünün ruhsatlandırılmasını takiben yapılacak.

-Eczanelere yönelik yapılacak teftişlere eczacılar da eklendi.

-Yan dal uzmanlığının teşvik edilmesi amacıyla uzman tabipler için öngörülen ek ödeme, yan dal uzmanları için 200 puan arttırılarak ödenecek. Ek ödemenin yapılabilmesi için disiplin cezası almamış veya sözleşmede belirtilen yükümlülüklerin haklı bir nedene dayanmaksızın ihlali nedeniyle ikaz edilmemiş olmak gerekecek

-Ödüllendirilerek motivasyonunun artırılması amacıyla yapılan ek ödeme, uyarma cezası alanlara bir ek ödeme dönemi, kınama cezası alanlara iki ek ödeme dönemi, aylıktan kesme ya da kademe ilerlemesinin durdurulması cezası alanlara üç ek ödeme dönemi süresince yapılmayacak.

-Üniversite öğretim elemanı kadrolarından birlikte kullanılan eğitim ve araştırma hastanelerine tahsis edilecek akademik kadroların dağılımı ve nitelikleri Sağlık Bakanlığınca belirlenecek. Bu kadrolara öğretim üyelerinin atamaları üniversite tarafından Sağlık Bakanlığının uygun görüşü alınarak yapılacak.

-Öğretim elemanları ile eğitim ve araştırma faaliyetlerinin yürütülmesi ile sağlık hizmeti sunumu için sözleşme imzalanabilecek.

-Öğretim elemanlarına Bakanlıkça ek ödeme yapılabilmesi için hizmet sözleşmesi akdedilmesi şart olacak. Bu sözleşmelerde, sunulacak hizmetin niteliği, performans hedefleri ve süresi yer alacak.

-Sözleşmeli personel sayısı 27 binden 36 bine çıkarılacak”

Yasa Anayasa Mahkemesi yolunda

CHP ise teklifin Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilmesinin ardından Anayasa Mahkemesi’ne başvuru için hazırlığa başladı. CHP’nin AYM’ye başvurusu ise Komisyon’da ve Genel Kurul’da dile getirilen Anayasa’ya aykırılık yönündeki itirazlarını kapsayacak.

Kaynak- https://medyascope.tv/2024/02/22/saglikli-ilgili-yasa-teklifi-anayasaya-aykirilik-itirazina-ragmen-kabul-edildi-chp-aymye-basvuracak/



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat