Tasarruf tedbirleri sağlığı bozuyor

Tedavi yardımına ilişkin tebliğ tartışma yarattı. Tebliğde, MR ve tomografi tetkiklerinde önemli tasarrufa gidiliyor. Sağlık Bakanı Recep Akdağ ise MR ve tomografi ücretlerine ilişkin tebliğin yanlış anlaşıldığını söylüyor. Maliye Bakanlığı’nın sağlık harcamalarından tasarruf amacıyla 1 Temmuz’da yayınladığı tedavi yardımına ilişkin uygulama tebliği sağlık sisteminde ciddi sıkıntı yarattı. Daha önce 2005-2006 bütçe uygulama talimatlarıyla döner sermaye gelirlerinde ciddi kayba uğrayan hastanelerinin yeni tebliğin uygulamaya girmesiyle hizmet veremeyecek noktaya geleceği ileri sürülüyor. Bu ay yayınlanan tebliğe göre devlet, hasta için ayakta tedavi ve her türlü tetkik dahil vaka başına 11 YTL ödeyecek. Bu fiyat, özel sağlık kuruluşlarında yüzde 20 artırılarak uygulanacak. Ayakta tedavi gören hastalar için karşılanacak miktarın üst limiti de 49 YTL olacak.
Yeni tebliğde MR ve tomografi tetkiklerinde de önemli tasarrufa gidiliyor. Devlet hastanelerinde bile en düşük 80 YTL’ye çekilebilen MR için 80 kuruş, 60 YTL’ye çekilebilen tomografi için 70 yeni kuruş fiyat belirlendi.

Yeni saptanan muayene tetkik rakamlarıyla maliyeti karşılayamayan hastanelerin, aradaki farkı hastadan karşılamak zorunda kalacağı belirtiliyor.

VATANDAŞLARDAN EK ÖDEME İSTENMEYECEK
Sağlık Bakanı Recep Akdağ ise MR ve tomografi ücretlerine ilişkin tebliğin yanlış anlaşıldığını söylüyor. Konunun teknik bir düzenleme olduğunu belirten Akdağ, “MR çektirse de çektirmese de, bütün hastaların ayakta tedavilerine 80 kuruş eklenecek. Yani yüz hasta muayene edildiyse bunu 80 kuruşla çarptığınız zaman, bu 80 YTL ediyor. Bilimsel ölçütlere göre de ayakta tedavi olan her yüz hastanın sadece biri, MR ya da tomografi çektiriyor” dedi.

Hastalardan beş kuruş para istenmeceğini vurgulayan Akdağ, “çünkü çektireceği MR’ın fiyatı zaten ücretlere yansıtılmış durumda” dedi.
Tebliğin gereksiz MR çektirilmesini engellemek amacıyla yayımlandığını ifade eden akdağ, düzenlemeyi suistimal ederek vatandaştan para isteyen kuruluşlara da gerekenin yapılacağını kaydetti.
Akdağ, özel görüntüleme merkezlerinde çektirilen MR ve tomografinin parasının sosyal güvenlik sistemince karşılanmaya devam edeceğini de belirtti.

TABİP ODALARI: TEBLİĞ YÜRÜRLÜKTEN KALDIRILMALI
Tabip odaları ile tıp fakültesi dekanları, Maliye Bakanlığı’nın tebliğinin yürürlükten kaldırılması için, gelecek hafta Başbakan ve Sağlık Bakanı ile görüşme talebinde bulunacaklarını bildirdiler.

Fakülte hastaneleri için ‘acil’ çağrı

Bütçedeki azalmanın hastaneleri hizmet veremez hale getirdiğini belirten Üniversitelerarası Kurul, hükümetin soruna acil çözüm bulması gerektiği söyledi.

Üniversitelerarası Kurul, bütçe uygulama talimatları nedeniyle tıp fakülteleri ve hastanelerinin sıkıntılarının ciddi boyuta ulaştığı uyarısında bulundu. Kurul, soruna çözüm bulunmazsa, hastanelerin hizmet veremez hale geleceğine dikkat çekti.

Üniversitelerarası Kurul, dün yapılan toplantısının ardından yaptığı yazılı açıklamayla, tıp fakülteleri ve hastanelerinin sorunlarına acil çözüm bulunmasını istedi. Kurul, 2005 ve 2006 bütçe uygulama talimatları ile döner sermaye bütçelerinin yüzde 55-60 arasında kısıntıya uğratıldığına dikkat çekti.
Maliye Bakanlığı ve hükümetin soruna acil çözüm bulması gerektiği vurgulanan açıklamada, “bu durum, tıp fakültelerini ve hastanelerini sağlık hizmeti veremez, makine-teçhizat alamaz hale getirmiştir” denildi.



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat