Adam yaşama sevinci içinde
Masaya anahtarlarını koydu
Bakır kaseye çiçekleri koydu
Sütünü yumurtasını koydu
Pencereden gelen ışığı koydu
Bisiklet sesini çıkrık sesini
Ekmeğin havanın yumuşaklığını koydu
Adam masaya
Aklında olup bitenleri koydu
Ne yapmak istiyordu hayatta
İşte onu koydu
Kimi seviyordu kimi sevmiyordu
Adam masaya onları da koydu
Üç kere üç dokuz ederdi
Adam koydu masaya dokuzu
Pencere yanındaydı gökyüzü yanında
Uzandı masaya sonsuzu koydu
Bir bira içmek istiyordu kaç gündür
Masaya biranın dökülüşünü koydu
Uykusunu koydu uyanıklığını koydu
Tokluğunu açlığını koydu.
Masa da masaymış ha
Bana mısın demedi bu kadar yüke
Bir iki sallandı durdu
Adam ha babam koyuyordu.
Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunun izlemeye tabi ilaçlar için yayınladığı 25.01.2018 tarihli yazısını okuyunca aklıma Edip Cansever’in bu şiiri geldi.
Yayınlanan yazı gereği; 01.02.2018 tarihinden itibaren izlemeye tabi ilaçları Sağlık Bakanlığı’nın renkli reçete sistemine kayıt edeceğiz. Üstelik e-reçete olarak yazılsalar dahi bu reçetelerin çıktılarını 5 yıl saklamakla mükellef ilan edilmişiz.
20 yıl kadar önce ülkemizde başbakanlık yapmış bir zatı muhtereme atfedilen fıkra vardı;
"-Sayın Başbakanım. Arşiv depolarında yer kalmadı, emir buyursanız da bu evrakların 10 yılı geçenlerini ve artık kullanılmayacak olanlarını SEKA kağıt fabrikasına gönderip imha etsek.
- Tabii demiş sayın başbakan, yapabilirsiniz. Ama önce her birinin birer fotokopisini alın"....
Aradan 20 yıldan fazla zaman geçmiş, elektronik alt yapı gelişmiş, tüm veriler "bulut" adı verilen sistemlerde depolanmakta, bu nedenle dünya artık "küresel köy" olarak tanımlanmakta...
Ama düşünsel yapımızda bir ilerleme malesef yok.
Her birimiz eczanelerimizde eczane programları kullanmaktayız. Tüm kayıtlarımız, girdimiz, çıktımız, alacağımız, vereceğimiz bu programlarda kayıt altına alınmakta. İlaçların karekodları ile tüm ilaç bilgileri aynı zamanda TİTCK’nun bilgisayarlarında da kayıt altına alınmakta.
Bu programlarla entegre olmayan bir renkli reçete sistemi oluşturdunuz.
Lütfen, rica ediyorum. Bir üst düzey yetkili hemen kurumun yakınındaki bir eczaneye uğrayıversin. Çayımız, kahvemiz her daim mevcuttur. Çay, kahve içerken de kırmızı ya da yeşil reçeteleri sisteminize kayıtta harcadığımız zamanı bir gözlemleyiverin.
Ve bu gözleminizi 1 Şubat tarihi itibarı ile uygulamaya başlayacak olan izlemeye tabi ilaçların kayıtlarının yapılması esnasında eczanelerde yaşanacak curcunayı hayal etmekte kullanın.
Mecbur kılınmasına rağmen halen doktorlarımızın önemli bir bölümü "sistem yok" diye e-reçete yazmıyor ve bir yaptırımla karşılaşmıyor. Bizler olmayan sistemde ilacını veremediğimiz hastaya ne diyeceğiz?
Burada yapılması gereken, mevcut eczane programları ile entegre olabilecek bir sistem oluşturabilmek ve eczacıları sistemin her yükünü taşıyabilecek bir masa olarak görmekten vaz geçmek.
İLETİŞİM
e.ciftci@eczacininsesi.com
Tel : 0212 5474746
https://twitter.com/#!/ECiftci1
https://www.facebook.com/#!/ertan.ciftci1