Mersin ili Tarsus ilçesinde pazar günü nöbet tutan eczaneye onlarca kişi saldırarak eczacı meslektaşımı ve eczane çalışanlarını darp etti, eczanede büyük maddi kayıplar oluştu.

Biz eczane eczacıları her ne kadar ticari yasalar nezdinde özel işletme olarak görülsek de, meslek yasalarımız gereği T.C. Sağlık Bakanlığına bağlı bulunmaktayız. Mesleki olarak her hareketimiz Bakanlığın denetim ve gözetimi altında yürütülmektedir. Dolayısı ile bizler Bakanlığın sorumluluğu altında sayılırız ve yaptığımız ilaç ve eczacılık hizmeti de bir nevi kamu hizmeti olmaktadır.

Bu hizmeti sunarken tarafımıza karşı yapılan her türlü taciz ve saldırı aynı zamanda Bakanlığınıza karşı yapılmış olarak kabul edilmelidir.

Bu nedenle;

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunun alelacele yayınladığı Kamuoyu duyurusu

"Kamuoyuna Duyuru

Tarsus’ta bir eczanede, eczacımızın hastaya eşdeğer ilaç vermek istemesi üzerine gerçekleştiği öne sürülen 1’i ağır 4 kişinin yaralandığı elim saldırıyı kınıyoruz. Böyle bir olayın bir daha asla yaşanmamasını ve sağlıkta şiddetin tamamen son bulmasını temenni ediyoruz.

Bu hadiseye sebep olduğu belirtilen muadil (eşdeğer) ilaç verme hususunda da bilinmelidir ki eşdeğer ilaç; etkin madde açısından orijinal ilaçla aynı olan ilaçtır.

Ülkemiz piyasasındaki tüm ürünlerin kaliteleri ise gerek ruhsat alıp piyasaya çıkmadan önce gerekse de piyasa da iken yapılan denetim ve takiplerle sıkı kontrol altında tutulmaktadır.

Dolayısıyla hastalarımız eşdeğer ilaçları gönül rahatlığıyla kullanabilirler.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

olayı basite indirgeyerek, saldırganları bir açıdan haklı gösterecek şeklinde değil,

"Kurumumuz adına; Kamu hizmeti niteliğinde ilaç eczacılık hizmeti veren nöbetçi eczaneye saldıran, eczacıyı ve eczane çalışanlarını darp eden, yaşamlarını tehdit eden saldırganların hukuk nezdinde en ağır cezaları almaları için her türlü yasal girişim ve eczacımıza destekte bulunulacaktır"...

şeklinde olmalıydı.

Şahsımca T.C. Sağlık Bakanlığının öncelikle ele alması gereken konu, tüm sağlık çalışanlarının mesleki görevlerini güven ve huzur içerisinde yapmasını sağlayacak yasal düzenlemeleri masaya yatırmak ve yasa hükmüne getirmek olmalıdır.

Bir çağrım da meslek odalarımıza;

İstanbul Eczacı Odası yöneticisi olduğum yıllarda birlikte çalıştığım yönetim kurulu üyeleri ile nöbetçi eczanelerin güvenliği amacı ile İl Valiliği, İl Emniyet Müdürlüğü nezdinde görüşmeler ve yazışmalarda bulunduk.

O dönem İlçe Emniyet Müdürlükleri tarafından nöbetçi eczanelerin olduğu bölgelerde ekipler arttırılmıştı.

Acı verecek olayların bir nebze önüne geçebilmek adına benzer girişimler Bölge Eczacı Odalarımız tarafından her dönem yapılmalıdır.

Meslektaşımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.

Saldırı anını alttaki linkten izleyebilirsiniz;

 

 

 

İLETİŞİM

e.ciftci@eczacininsesi.com
Tel : 0212 5474746

https://twitter.com/#!/ECiftci1

https://www.facebook.com/#!/ertan.ciftci1

 

 

https://www.facebook.com/tarsusobjektif/videos/1825540134180864/



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat