Yazılı ve görsel basına "2000 eczacıya istihdam" ya da yanlış sunumu ile "eczacı kalfasına bir buçuk kat asgari ücret" olarak yansıyan yardımcı eczacılık uygulaması yaşantımıza giriyor.

Yardımcı eczacılık ile ilgili sevgili Fevzi üstat (Fevzi Çakmak) e-gazetemizdeki köşe yazısında gayet detaylı bir inceleme/yorum getirmiş ki, üzerine ekleyecek bir kelime bulamadım. (Fevzi Çakmak’ın yazısı için tıklayınız)

Yasa hükmünde belirtildiği ve Fevzi üstadın detaylı şekilde açıkladığı üzere 2013 yılında Eczacılık Fakültelerine giren meslektaş adaylarımız ağırlıklı bu yıl mezun olacaklar ve eczane açabilmek için bir yıl yardımcı eczacı adı altında zorunlu ve iş kanunları hükümleri çerçevesinde çalışmaları gerekiyor.

Buraya kadar anlaşılmayan bir durum yok.

Uygulamadaki belirsizlik ve zorluk bundan sonra başlıyor.

Birincisi; Yasa ve yönetmelik maddeleri gereği yardımcı eczacıya asgari ücretin bir buçuk katından aşağı olmamak üzere bir ücret ödemesi yapılması gerekiyor. İkincisi de; Yönetmeliğin 16. maddesi 4/c bendi gereği yardımcı eczacı çalıştırmak zorunda olan eczanelerin satış hasılatı ile yıllık reçete limitleri hakkında henüz bir belirleme açıklanmış değil.

Ben yazımda yardımcı eczacı çalıştırmanın asgari maliyetinden bahsedeceğim.

Bildiğimiz üzere 2018 yılı için belirlenmiş olan asgari net ücret 1450,91 TL. Bu rakamın bir buçuk katı net 2176,37 TL yapıyor. Belirlenen bu tutar üzerine yardımcı eczacımızın bekar ve çocuksuz olduğunu varsayarsak en az 152,21 TL Asgari geçim indirimi eklememiz gerekiyor. Bu da toplamda 2328,58 TL yapıyor.

Eğer ki, yardımcı eczacımızı Eczacı Odalarımız tarafından açıklanan eczanelerimizin çalışma saatleri içinde haftalık 45 saatten fazla çalıştıracaksak aylık en fazla 22,5 saat olarak uygulanacak fazla mesai ücreti 326,46 TL olacak.

Bu rakamlara;

Çalışan SGK Primi %14, Çalışan İşsizlik Sigortası Primi %1, Çalışan Gelir Vergisi %15, Damga Vergisi %0,759, İşveren SGK Primi %15,5 (eğer primler düzenli yatırılmıyorsa %20,5), İşveren İşsizlik Sigortası Primi %2 yasal kesintilerini eklediğimizde -fazla mesai ücreti dahil- yardımcı eczacımızın maliyeti 4113,57 TL oluyor. Fazla mesai yaptırılmayacak ise  3577,01 TL.

Yani fazladan eleman ihtiyacı olmayan bir eczane, yardımcı eczacı çalıştırmak için aylık bu kadar rakamı gözden çıkarmak zorunda. Her ne kadar bu rakamların bir sonraki yıl hesaplanacak vergi matrahında gider olarak gösterebilme durumu söz konusu olsa da bu para her ay peşin peşin eczanenin kasasından çıkacak.

Finansal maliyet hesabı yapılırsa bir işletme açısından mali tablolarda zarar söz konusu.

Ola ki elemana ihtiyacı olan bir eczane açısından bakar isek, staj haricinde iş tecrübesi olmayan birini alıyorsunuz, işi öğretene dek en az altı ay uğraşıyorsunuz ve verim almayı beklediğiniz işi öğrenen yardımcı eczacınız kalan altı ay sonunda işten ayrılıyor. Yine maliyet/fayda oranı ile bakarsanız bir işletme açısından iyi bir tablo görünmüyor.

İsteğe bağlı değil, yasa gereği zorunlu olan bu uygulamaya dahil olacak eczaneler için mali rahatlama getirecek yöntemler acilen yaşama geçirilmelidir.

Türkiye İş Kurumu ve KOSGEB destekleri mutlaka sağlanmalıdır.

Aksi halde her iki taraf için de mağduriyetlerin yaşanması kaçınılmaz olacaktır.

 

İLETİŞİM

e.ciftci@eczacininsesi.com
Tel : 0212 5474746

https://twitter.com/#!/ECiftci1

https://www.facebook.com/#!/ertan.ciftci1

 



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat